Kent ve Demiryolu Menü

Kalıcı Başlantı:

2747 A NUMARALI KATARIN SEYR-Ü SEFER CETVELİ

(yorumlar kapalı)

“Ben demiryoluyum der de pırıl pırıl

Anlatır Kayseri’ye gidişini Cumhuriyetle

Dinlememiş ağa, eşraf nazını

Basmış geçmiş bozkırların ortasından

Birleştirmiş köylerini ta Sivas’a şevk ile…” Ceyhun Atuf Kansu

1930-kayseri.jpg1930 lar Kayseri İstasyonu. (İstanbul demiryolu Müzesi) 

Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk açtığı demiryolu hattıdır Ankara –Kayseri hattı. Ankara-Yahşihan arasını oluşturan 125 km.lik demiryolu hattı 17 Nisan 1925 de, Ankara-Kayseri demiryolu da 29 Mayıs 1927 coşkulu törenlerle hizmete açıldı.

Mustafa Kemal Atatürk’ün Kayseri’ye üçüncü ziyareti 20 Eylül 1928 tarihindedir. Beyaz Tren’de Atatürk’ün beraberinde Başvekil İsmet İnönü , Nafıa (Bayındırlık)vekili Ali Çetinkaya, Recep Zühtü, Hasan Reza Soyak, Şükrü Kaya, Cevdet Kerim İncedayı, Ali Kılıç , Ordu Kumandanı Fahrettin Altay paşa ve Kayseri, Sivas, Yozgat ve Ankara Milletvekilleri de bulunuyordu.

Atatürk , bu seyahati nde yeni Türk Alfabesi ile ilgili Kayserililerle görüşmeler yapmış, Belediye bahçesine koydurduğu karatahtada halka ders vermiştir. Yeni harfleri on günde öğrendiğini söyleyen bir vatandaşı gösterip ” Bak İsmet, on günde öğrenmiş” sözleriyle takdir etmiştir. Aynı gün yine Beyaz Tren’le Kayseri’den ayrılmıştır.

Tren Boğazköprü’ye yaklaşırken Devlet Demiryolları ve Limanları Genel Müdürü Haşim Sanver ve muavini Rıfat Ilgar klişesini önceden tasarlayıp hazırlattıkları ve Haydarpaşa Demiryollar Matbaasında özel olarak 12×16 cm ebadında basılan seyr-ü sefer cetvelini Mustafa Kemal’e imzalatırlar.

Demiryolcular, Cumhuriyet devrimlerinin yerleşmesinde hep öncü görevini üstlenmişti. 1 Kasım 1928 de yeni Türk harflerinin kabulü ve uygulanması ile ilgili 1533 sayılı kanunun 1 Kasım 1928 yılında kabulünden önce Devlet Demiryollarında yeni harfler kullanılmaya başlanılmıştı. Atatürk’ün özel trenine ait seyr-ü sefer cetveli de yeni harflerle bastırılmıştı. 

1927-Ataturk-imzali-seyrusefer-cetveli.jpgAtatürk’ün Ankara-Kayseri arasındaki seyahatlerine mahsus 2747 A nolu katarın seyrüsefer cetveli. (İstanbul Demiryolu Müzesi Env.48)

1927-Ataturk-imzali-seyrusefer-cetveli-arka-yuz.jpg20. IX . 1928 tarihinde

Reis-i cumhur Gazi hazretlerine mahsus 2747 A numrolu katarın

Seyr-ü sefer cetveli-dir. İşbu katar seyr-ü seferde bulunan bilumum katarların fevkinde-dir.

Ankara-Sivas Demiryolu

Arka sayfasında trenin geçtiği istasyonlar ve saatler yazılıdır.

Kayseri, Boğazköprü, Beydeğirmeni, Himmetdede, Paşalı, Fakılı, Kanlıca, Çilbah, Şefaatli, Caferli, Yerköy, Sekili, Yeniyapan, Çerikli, İzzettin, Balışeh, Mahmutlar, Kırıkkale, Yahşihan, Irmak, Kılıçlar, Küçükyozgat, Lalahan, kayaş, Cebeci, Ankara.

Trenin 20 Eylül’de Kayseri’den hareket saati saat 16.00 , Kılıçlar’dan hareketi 21 Eylül 06.28 olarak dolmakalemle yazılmış. 

ankara-kayseri-guzergah-haritasi.jpgHarita 1975 yılında İzmir Demiryolu Matbaasında basılmıştır. Ankara-Kayseri güzergahı . 1928 yılından sonra açıan istasyonlar ve değişen istasyon isimleri haritada görülmektedir.(İstanbul Demiryolu Müzesi)

 

Kaynaklar.

Kayseriden.biz internet sitesi

İstanbul Demiryolu Müzesi Envanteri

Demiryolu Dergisi 1976 Lütfü Balamir.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Yazar: kentvedemiryolu-Ruhan Çelebi