Kent ve Demiryolu Menü

Kalıcı Başlantı:

Haydarpaşa Dayanışması Yangının 5. yılında Haydarpaşa Gara Yürüdü.

(yorumlar kapalı)

6-aralik-2015-haydarpasa-dayanismasi-eylem-kadikoy.jpgToplum, Kent ve Çevre İçin Haydarpaşa Dayanışması, Haydarpaşa Garı’nda çıkan yangının 5. yılında “Haydarpaşa Gar’dır, Gar Kalacak!” diyerek bir yürüyüş düzenlediler.

6-aralik-2015-haydarpasa-dayanismasi-eylem.jpg6 Aralık Pazar günü saat 12.30’da Kadıköy İskele Meydanı’nda bir araya gelecek Haydarpaşa Dayanışması üyeleri, buradan saat 13.00 da Haydarpaşa Garı önüne doğru bir yürüyüş geçti. Rıhtım caddesinde sloganlarla yürüyen grup saat 13.30’da Gar önüne geldi. 

6-aralik-2015-haydarpasa-dayanismasi-ishak-kocabiyik.jpgEylemde ilk konuşmayı Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası Genel Sekreteri İshak Kocabıyık Yaptı. Kocabıyık “Bu ülke, bu topraklar ne yazık ki yangınlara alışık. Kimi zaman ormanlarımızı yaktılar, kimi zaman binalarımızı yaktılar, geçmişimizi yaktılar, kültürümüzü, tarihimizi yaktılar. Bunlar yetmediği zamanlarda ise canımızı yaktılar. 

Suruç’ta evlatlarımızı katlettiler. Canımız yandı. Diyarbakır’da bir barış elçisini kardeşimizi katlettiler, canımız yandı. 10 Ekim’de Ankara’da kardeşlerimizi elimizden aldılar, canımız yandı. Onun için, canımız o kadar çok yandı ki, bu gün burada olmamızın anlamı çok büyük. 

6-aralik-2015-haydarpasa-dayanismasi-eylem2.jpgBuraya gelen insanlar, arkadaşlarımız ve bizler diyoruz ki bu topraklara barış gelinceye kadar, bu topraklara demokrasi ve özgürlük gelinceye kadar, kardeşlik gelinceye kadar mücadelemiz bitmeyecek. Ama biliyoruz ki, Haydarpaşa’ya tren gelinceye kadar da mücadelemiz devam edecek” dedi. Kocabıyık’ın konuşması esnasında dayanışma üyeleri sıkça “Haydarpaşa gardır gar kalacak” “savaşa hayır Haydarpaşa gardır” “gün gelecek akp halka hesap verecek” sloganlarını attılar. 

6-aralik-2015-haydarpasa-dayanismasi-eyup-muhcu.jpgMimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhçu “Değerli İstanbullular, UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan İstanbul’umuzun eşsiz siluet, topografya ve coğrafya değerleri ile birlikte anılarımız ve toplumsal belleğimiz sorgusuz ve acımasız ‘kentsel dönüşüm” kararları ile tahrip edilmektedir. 

Aynı anlayışla 2004 yılından beri; dünyanın eşsiz siluetinin özgün bir parçası ve İstanbul’un tarihi, kültürel ve doğal değerleri olarak korunan; anılarımızı ve toplumsal belleğimizi oluşturan mekânların başında gelen yapılardan biri de Anadolu’nun batıya açılan kapısı Haydarpaşa Garı, Kıyı ve Liman Alanı, alınan kararlarla ve ısrarla yok edilmek istenmektedir.

Bu amaçla iktidarın talimatları doğrultusunda TCDD ve İBB eliyle sayısız hukuksuz girişimde bulunulmuş ve 28 Kasım 2010 tarihinde dünyanın gözü önünde ve İstanbul’un ortasında Haydarpaşa Garı yakılmıştır.

Yangının 5. yıl dönümünde çevresiyle birlikte Haydarpaşa Garı’nı savunmak amacıyla buradayız. Anıtsal yapının yakılmasının üzerinden geçen uzun süreye rağmen bugüne kadar bina restore edilmediği gibi, yangını çıkaran ve yangına neden olan sorumlular cezalandırılmamıştır.

Bu süreçteki hukuksuzluklar 19 Ağustos 1908’de başlayan Tren seferleri Marmaray çalışmaları bahane edilerek 31 Ocak 2012’de Ana Hat Trenleri, 19 Haziran 2013’de ise Banliyö Trenleri durdurularak devam etmiştir.

1 milyon metrekare Haydarpaşa Kamusal Alanını çevresiyle birlikte yağmaya açan; “evrensel koruma ilkelerine ve koruma hukukumuza” açıkça aykırı olan plan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından AKP’li meclis üyelerinin oylarıyla yürürlüğe sokulmuştur.

Sözde “Koruma Amaçlı Plan”ın yürütmesinin durdurulması ve iptali amacı ile açılan dava; yargı tarafından görevlendirilen bilirkişi heyeti raporunda plan hakkında olumsuz görüş belirtmesine rağmen devam etmektedir.

Saydam ve katılımcı bir anlayışla Tarihi Gar Binasının bir ilave olmadan, aslına uygun ve işleviyle birlikte korunması; tren hatların tamamlanarak tren seferlerinin biran önce başlaması, hem İstanbul ulaşımının acil ihtiyacı hem de toplumsal sorumluluk gereğidir.

Haydarpaşa Dayanışması olarak, yağmaya karşı mücadelemizin 11.yılında Pazar Nöbetleri ve Perşembe Buluşmaları ve çeşitli etkinliklerle Haydarpaşa Garı ve çevresini bütün değerleriyle birlikte savunma çabamız yükselerek devam etmektedir. Bu kapsamda çevre, kültür ve insanlık değerlerini savunmak için demokratik gösteri hakkını kullanan yurttaşlara uygulanan baskı, şiddet ve katliam politikalarını kınıyoruz.

Bizler koşullar ne olursa olsun duyarlı İstanbullular, Kadıköylüler, Üsküdarlılar ve yurttaşlar olarak Haydarpaşa yağmasına asla izin vermeyeceğiz.

Haydarpaşa Gardır, Gar Kalacak! ” dedi.

Eyüp Muhçu’nun konuşmasının ardından Dayanışma üyelerine Sanatçı Nejat Yavaşoğulları mini bir konser verdi.

6-aralik-2015-haydarpasa-dayanismasi-nejat-yavaso__ullari.jpg

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Yazar: kentvedemiryolu